Het Amsterdamse stadsdeel Oost / Watergraafsmeer onthult komend weekend twaalf bruggen, die de namen dragen van oud-spelers van Ajax. Dat is op Park de Meer, een woonwijk die is gebouwd op de plek van het oude Ajax-stadion. De aftrap is van Sjaak Swart, die ook een brug ’krijgt’.

Al in 1997 probeerde ik het stadsdeel ervan te overtuigen dat de straatnamen in de nieuwe wijk naar Ajacieden moesten worden vernoemd, maar mijn lange mars langs de verschillende commissies was tevergeefs. Wel kregen de straten de namen van stadions waar Ajax grote successen had behaald.

Niet van alle stadions trouwens, want Ajax won een Europa Cup 1 en de Champions Leaugue in respectievelijk Stadion Feijenoord en het Ernst Happel Stadion. Dat had dus betekend dat op de plek van het oude Ajax-stadion twee straten zouden zijn gekomen met een directe verwijzing naar Feyenoord. Niemand in de buurt die daarop zat te wachten en zelfs ik, als Feyenoord-supporter, moest daar hard om lachen.

Maar in 2005 krijgen twaalf Ajacieden uit de gouden tijd van 1971 tot en met 1973 bruggen naar hun vernoemd. Ik kan alleen de naam van Cruijff niet vinden… Zouden ze die zijn vergeten?