Een Zweedse staatszender heeft bewegende beelden van het Nederlands Elftal uit 1912 op internet gezet. Voor zover bekend zijn dit de oudste filmbeelden van Oranje ooit. Het hoort bij een aflevering over de Olympische Spelen van 1912 en begint na twee minuten. Bij het Nationaal Archief zijn trouwens nog veel oudere foto’s van het Nederlands Elftal: vanaf 1894. Maar bij die filmbeelden leer je tenminste Zweeds.

Prachtig zijn ze, die filmpjes uit 1912 van de Olympische Spelen. Nog nooit zag ik de legendarische atleet Jim Thorpe bewegen – de beste Amerikaanse sportman tot 1950. Volgens mij zag ik zelfs een kogelslingeraar de controle verliezen over zijn object, dat daarna het lichaam van een official trof.

Het komt er eigenlijk op neer dat deze foto’s tot leven komen. Voor mij was het in ieder geval de eerste keer dat ik voetballer Bok de Korver van Sparta in actie zag. Hij is herkenbaar aan zijn enorme snor. Bedenk dat het Nederlands Elftal toen pas zeven jaar oud was en in Zweden zijn dertigste interland speelde. De laatste pot tegen Andorra was wedstrijd nummer 632, dus we gaan echt heel ver terug.

Niet dat het de oudste beelden van Nederlandse voetballers zijn, zegt Matty Verkamman, kenner van de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Hij had De Korver al eens over het scherm zien bewegen met een wedstrijd van Sparta rond 1908.

En er zijn ook oudere fragmenten bewaard gebleven van de Olympische Spelen. Volgens olympisch historicus Ton Bijkerk is er materiaal van de Wereldtentoonstelling van 1900, waar de Spelen toen onderdeel van uitmaakten. En er zou iemand beeldjes hebben staan schieten in 1908 in Londen.

Hoe dan ook, dit is prachtig. En er is ook nog film van de Winterspelen van 1948 en 1952. En het is dus goed voor je Zweeds.