We weten sinds vorige week dat met Situatie 21 de aanslag tijdens de Olympische Spelen van 1972 wordt bedoeld. Zou ook zijn voorspeld dat een gek dreigt de Olympische toren in München op te blazen? Want dat is dinsdag namelijk gebeurd. Over Situatie 21 gesproken: het brein daarvan wil overleg met Steven Spielberg over zijn nieuwe film.

Grote paniek rond de Olympische toren, een gebouw van dik 200 meter hoog. Een 64-jarige Duitser dreigde dit op te blazen, waarna 200 agenten werden ingezet. Tijdens dit avontuur op grote hoogte moesten 160 mensen worden geëvacueerd. Uiteindelijk werd de man, van wie gezegd wordt dat hij moeite heeft realiteit te scheiden van fantasie, overmeesterd en afgevoerd.

Dat de plaatselijke autoriteiten besloten met grof geschut te komen, is wel voor te stellen. Ten eerste vanwege het grote aantal mensen in de buurt. Maar na de aanslag van 1972 zou het een drama zonder weerga zijn als 33 jaar later opnieuw het Olympische Stadion in München getroffen zou worden door iets dergelijks.

Dan het laatste nieuws over de film van Steven Spielberg over de Olympische Spelen van 1972. Al maanden is hij bezig met de opnamen, maar om te zeggen dat die in stilte verlopen, is een understatement.

Mohammad Daoud, het meesterbrein van de aanslag op de Israëlische sporters, heeft gezegd dat de filmmaker nooit contact met hem heeft gehad. Vanaf een onbekende plek - de Israëliërs proberen hem al 33 jaar te pakken – zei hij tegen persbureau Reuters dat hij vreest dat met de film de waarheid geweld wordt aangedaan.

De toren is veilig, Spielberg nog niet. De eerste kunnen we zelf in de gaten houden, de tweede niet.