De Koninklijke HFC uit Haarlem viert deze week dat het al 126 jaar oud is. Daarmee is het de oudste voetbalclub van Nederland. Het werd opgericht door de grote sportpionier Pim Mulier op 15 september 1879 en dus is het weer feest donderdag. Maar al sinds vorig jaar is er twijfel over de echte leeftijd van HFC. Volgens sporthistoricus Nico van Horn heeft Mulier zich al dan niet bewust vergist en is de Koninklijke nu 124 jaar oud – twee jaar jonger dus.

In 2004 schreef ik ook al hierover in het NRC Handelsblad: HFC is hoogstwaarschijnlijk niet in 1879 opgericht, maar enkele jaren daarna. Van Horn had dat ontdekt in de archieven tijdens een speurtocht naar het leven van Mulier. En daaruit blijkt dat de pionier in 1879 niet eens in Haarlem woonde. De kans dat hij toch ‘zijn’ voetbalclub heeft opgericht in dat jaar, is daarmee aanzienlijk kleiner geworden.

Van 1878 tot en met 1880 bezocht Mulier een kostschool in het Gelderse Brummen. Waarschijnlijk waren op 15 september 1879 de lessen gewoon bezig en had Mulier geen kans om even op en neer te gaan naar Haarlem voor een oprichtingsbijeenkomst van HFC. Want geloof het of niet: in die tijd lagen er opvallend weinig snelwegen en treinrails tussen Brummen en Haarlem.

Van Horn heeft nog meer, schreef hij vorig jaar. ‘Verrassend in dit verband is ook de Sportalmanak van 1890, die 1 september 1881 als oprichtingsdatum van de HFC noemt! De Koninklijke HFC houdt als oprichtingsdatum 15 september 1879 aan, en dat lijkt me rijkelijk optimistisch.’

Geen 1879 dus? Ik kan geen antwoord geven, maar alleen de twijfel doorgeven over de echte leeftijd van HFC. Maar de club is hoogstwaarschijnlijk nog steeds de oudste voetbalvereniging van het land - dat wel. Maar 126 jaar oud? Mwoah, bewijs het maar eens, Koninklijke!