Het voetbalseizoen is spectaculair begonnen voor de jongens van het kunstgras. Na vier wedstrijden is Heracles zowaar ongeslagen. Een knallend debuut inderdaad, maar toch valt dat nog in het niet bij de prestatie van De Volewijckers uit Amsterdam-Noord. Deze club begon in de vierde klasse, promoveerde drie jaar achtereen en haalde in 1943 de Eerste Klasse. Als nieuweling werd het in 1944 gelijk kampioen van Nederland. Een kortere weg naar de top is er niet.

Het voetbalseizoen 1943-1944 was de laatste in oorlogstijd. De Volewijckers waren dat jaar het nieuwe gezicht in de Eerste Klasse West. Net gepromoveerd slaagde het er meteen in afdelingskampioen te worden. Daardoor mocht de club van communist en verzetsleider Gerben Wagenaar meedoen aan de kampioenscompetitie. Net als nu bij het amateurvoetbal speelden de verschillende afdelingskampioenen uit de regio tegen elkaar voor de nationale titel. En De Volewijkcers wonnen die dus.

Onder meer tegen het Heerenveen van Abe Lenstra, dus de concurrentie was niet gering. Behalve deze onwaarschijnlijke opmars heeft De Volewijckers nóg iets heel aparts op zijn naam staan. Eén van die wedstrijden uit 1944 werd gestaakt wegens een luchtalarm, en ook dat is een unicum in de Nederlandse voetbalgeschiedenis.