Tinus Osendarp, alias de Snelste Blanke ter Wereld, is twee jaar lid geweest van de Germaanse SS. Dat concludeert de Atletiekunie. In strafdossier CABR 69991 staat het complete oorlogsverhaal van de Nederlandse atleet, die twee bronzen medailles won op de Olympische Spelen van 1936. Na de oorlog werd hij veroordeeld tot twaalf jaar cel.

Dat Osendarp bij de NSB is geweest weten we al sinds de oorlog zelf, net als dat hij de SS zat. Alleen wisten we niet, althans niet officieel, bij welke tak van de SS. De KNAU kreeg opeens weer belangstelling voor deze zaak toen duidelijk werd dat Osendarp één van de vele sporters is, wiens leven en loopbaan wordt belicht in Olympic Experience, dat volgende maand zijn deuren opent in het Olympisch Stadion in Amsterdam. “We willen zeker weten dat de informatie over de atleten goed is”, meelde Chris Konings van de KNAU. “Daarom hebben we het Nationaal Archief verzocht een onderzoek te doen naar Osendarp.”

Dat Konings mij persoonlijk op de hoogte stelt is niet geheel toevallig, omdat ik degene ben die de ruim tweehonderd biografieën van die sporters heb geschreven en dus ook die van Osendarp. En daarom weet ik dat behalve bij Osendarp de Tweede Wereldoorlog op veel plekken in de Experience terugkeert. Géjus van der Meulen en Charles Pahud de Mortanges zijn zo maar twee mensen, van wie de levens zijn bepaald door de bezettingsjaren en door mij zijn beschreven.

Over Osendarp meldt het Nationaal Archief: ‘In het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) bevindt zich het strafdossier van M.B. Osendarp: CABR 69991 (Bijzonder Gerechtshof Den Haag 2876). In dit dossier wordt opgemerkt dat Osendarp de Nederlandse nationaliteit niet heeft verloren. En verder vertelde Osendarp in een verhoor dat hij op 31-7-1941 lid werd van de N.S.B. en in oktober 1943 lid van de Germaanse S.S.; hij bleef dat tot mei 1945. In het archief Ministerie van Justitie, Politie-Zuivering, inventarisnummer 4609, bevindt zich het zuiveringsdossier van Osendarp als politieman. De inhoud van dat dossier leidt niet tot andere conclusies.’

Er bestonden drie vormen van SS-lidmaatschap. Naast de Germaanse SS, waarvan bijvoorbeeld Willem Aantjes lid was, waren er nog de Nederlandse en de Duitse. De laatste groep werd ingezworen en de Nederlandse bestond uit mensen die vochten aan het Oostfront.

Osendarp is in 2002 overleden, na een halve eeuw in een sociaal isolement te hebben geleefd. De Olympic Experience opent op 13 oktober.