Het voetbalblad Johan is ter ziele. Dat staat zowel op de site van dit blad als op de log van Remco Janssen. In een mail woensdagochtend bracht hoofdredacteur Rob van der Zanden zijn slechte nieuws. 'Even gebeld', schrijft Janssen. 'Van der Zanden had een krakerige stem en sprak woorden als tranen staan mij in de ogen.' Johan is vijf jaar geworden. Hier condoleren.

In de zomer van 2000 verzamelden zich op initiatief van Frans Oosterwijk en Jaap Visser enkele tientallen potentiële medewerkers in een vergaderzaal op Schiphol, inclusief ondergetekende. Het was de start van het blad Johan, wat meteen al weerstand opriep bij Cruijff. Maar er is toch ook een Johan Neeskens?

Het kostte het blad veel moeite om zich staande te houden. Dat is ook de reden van ophouden, schrijft Van der Zanden. 'Het was financieel niet langer verantwoord om het verliesgevende blad in de lucht te houden. Weliswaar kon Johan jarenlang bogen op een klein en uiterst trouw abonneebestand, maar een tegenvallende losse verkoop en een instortende advertentiemarkt deden de steun van die 'harde kern' uiteindelijk teniet. Het is een pijnlijk afscheid, maar ook een afscheid met opgeheven hoofd.'