Het was slikken in Nederland toen Rob Rensenbrink op de Argentijnse paal schoot in de finale van het WK-Voetbal van 1978. Maar er werd aanzienlijk meer geslikt op dat toernooi, logt Remco Janssen en heeft het dan over de Schotten, die daar onder meer Oranje versloegen. Helemaal nieuw is dit bericht niet, want Simon Kuper schreef al in 1994 over een bizar dopingsgeval op dat WK.

Op 12 september verschijnt een boek van Archie Gemmill, oud Schots international. Tot intens genoegen van zijn fans scoorde hij twee keer tegen Nederland op het WK 1978. En over dat toernooi zegt hij nu, zonder namen te noemen, dat er in zijn team in ieder geval vier spelers waren, die iets illegaals namen. De Britse pers heeft het er nu heel druk mee.

Dat er doping werd gebruikt in Argentinië was al bekend door Simon Kuper, die in 1994 het boek ‘Voetbal als oorlog’ schreef – een hoogtepunt in zijn genre. Hierin meldt hij dat na afloop van de finale Argentinië tegen Nederland er een dopingcontrole was. Wat er werd gevonden, is behoorlijk onwaarschijnlijk: hormonen van een zwangere vrouw. Er heeft dus een zwangere Argentijnse man een WK-finale gewonnen! Tsja, hogere belangen.

Nu maar eens kijken hoe het met de Schotten afloopt. Want het is niet erg waarschijnlijk dat nou nét de Schotten de enige stoute voetballers van de klas waren.