De Duitse politiepsycholoog Georg Sieber voorspelde al in februari 1972 de Palestijnse gijzelingsactie op de Olympische Spelen in Munchen, dus ruim zeven maanden daarvoor. Hij had 26 rampscenario's geschetst als voorbereiding voor de ordehandhavers en dit was Situatie 21. Het maakt de bloedige afloop extra onthutsend. Andere voorspellingen van Sieber kwamen trouwens ook uit. De gijzeling begon exact 33 jaar geleden.

In de aanloop naar de Spelen van 1972 besloot de organisatie zich op alles voor te bereiden. "Kunt u voor ons een aantal rampen verzinnen, die in het ergste geval de Spelen zouden kunnen treffen?", vroeg ze aan de psycholoog Sieber, toen 39 jaar oud. Dat deed hij en dus verzon hij het ene na het andere verschrikkelijke dat zich op Munchen zou kunnen storten. In één van de 26 scenario's vliegt een gekaapt vliegtuig zich tijdens de openingsceremonie ter pletter op het stadion. Dertig jaar later pas zou de wereld dit verschijnsel in het echt leren kennen.

Situatie 21 ging als volgt: 'Om vijf uur in de morgen klimt een commandogroep over de muur van het Olympisch dorp. De indringers bezetten de woning waar de Israëlische ploeg is gehuisvest. Er wordt geschoten en er wordt rook gezien.'

En dat is op de minuut nauwkeurig hoe het drama exact 33 jaar geleden begon. Ondanks een geschonken voorbereidingstijd van zeven maanden waren de autoriteiten volkomen verrast. Het was nog erger: geen enkele beveiliger van het Olympisch Dorp was bewapend. "Er gebeurt hier ’s nachts toch nooit wat", zei de majoor, die verantwoordelijk was voor de beveiliging.

De chaos was enorm en niemand wist meer wat de ander deed. Dat de zaak volkomen uit de hand liep, was in ieder geval toenmalig IOC-voorzitter Avery Brundage ontgaan. Vlak voordat hij naar bed ging die nacht zei hij tegen de pers: "Al onze Israëlische atleten zijn gered. Het is een geweldige prestatie."

Maar het werd een onbeschrijfelijke ellende. De Spelen gingen door en de olympische beweging was voor altijd veranderd. Hoe zou het zijn afgelopen als de voorspelling van Sieber wél serieus was genomen?