Ruim uw boekenkast op. In oktober verschijnt ‘Het groot klootschietersboek’ van Martin Meijerink, uitgegeven door Harry Faber van Uitgeverij Smit in Hengelo. Oplage: 10.000. Dat is een mooi getal, want het klootschieten in Nederland telt precies zoveel beoefenaars. Eindelijk krijgen we antwoord op de vraag waarom in de nacht voor de klassieker van Losser vijftig bomen langs het parcours werden omgehakt.

Meijerink wil al veertig jaar een standaardwerk maken van het Nederlandse klootschieten, een oude volkssport die met name in het oosten des lands wordt beoefend. Alles wat hij vond aan artikelen werd verzameld en verwerkt. Over enkele maanden resulteert dat in 450 pagina’s geschiedenis van een oud gebruik. Maar is een oplage van 10.000 niet ietwat hoog, al helemaal voor een sportboek?

Typische vraag van iemand uit de Randstad, beste lezers. Dagblad Tubantia schreef: ‘Binnenkort komen bij alle verenigingen intekenlijsten te liggen voor het boek dat dan 25 euro exclusief verzendkosten gaat kosten. Diverse bedrijven hebben laten weten een bijdrage te zullen leveren door honderden boeken af te nemen.’

NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra kent het boek al, of in ieder de proefdrukken. Zij verzorgt namelijk het voorwoord. Dit boek wordt dus een hebbedingetje! Met het verdiende geld wordt een goed doel gesteund.

Als u het boek niet in de voorverkoop bestelt, kost het 59,50 euro.