Als Nederland het WK Voetbal van 2018 binnenhaalt, zal de Kuip worden afgebroken. Dat zei Marcel Sturkenboom van NOC*NSF woensdag bij de Langs De Lijn. “Het stadion voldoet niet meer aan de huidige eisen van de FIFA.” En Nederland onderzoekt ook of het de Olympische Spelen wil, benadrukte hij nogmaals. Waarop de discussie losbarstte in de open kliniek van NCRV-Stand.Nl – op het gebruikelijke niveau natuurlijk.

Woensdagavond spraken Sturkenboom en ondergetekende een uur lang bij NOS-Radio over de Olympische Spelen van 2012 en daarna. Het gesprek kwam op het Nederlandse onderzoek om de Spelen van 2028 te bemachtigen. Een groep mensen heeft zich hierop gestort om te kijken wat de mogelijkheden zijn om mee te dingen – ik herhaal: de mogelijkheden. Een nuance, die nog niet is doorgedrongen tot de open kliniek, zoals daar wel eens meer gebeurt. Daar gaan ze er al van uit dat het een uitgemaakte zaak is.

Maar dat is niet zo. Het idee om de Spelen te organiseren is namelijk onderdeel van een breder plan over de toekomst van sport in dit land. Willen we nieuwe stadions? Moeten er andere nieuwe impulsen komen? En zou het dan helpen als we de Olympische Spelen van 2028 zouden krijgen? En welke andere evenementen zouden we graag willen organiseren? Kortom: het is een algemene en een brede discussie over de rol van sport in Nederland. Daar lijkt mij niets mis mee.

Eén van die evenementen, die georganiseerd zou kunnen worden is dat WK Voetbal van 2018, dus. “En wat gebeurt er dan met de Kuip?”, vroeg ik, waar hier al eerder over is geschreven. “Dat zal dan een nieuw stadion worden”, antwoordde Sturkenboom. “Omdat de huidige eisen van de FIFA zich aan een nieuwe tijd aanpassen.”

Dat weten we dan ook weer: als Nederland het WK 2018 binnenhaalt, al dan niet samen met België, zal de Kuip as we know it verdwijnen. Het is maar dat we het weten.

O ja. Wil je nog stemmen of Nederland de Olympische Spelen moet organiseren? Wel, dat kan. In de open kliniek, waar gelukkig geen vaste bezoektijden zijn. Je kunt er dus altijd heen.