Wat gebeurde er woensdag na afloop van Brazilië - Argentinië, de finale van de Confederatie-beker? FIFA-voorzitter Sepp Blatter en Franz Beckenbauer kregen bijna slaande ruzie tijdens de ceremonie. Zou het zijn gegaan over het nieuws dat zanger Heino volgend jaar het Duitse volkslied wil zingen op het WK?

Het was een merkwaardig slot van de Confederatie Beker. De ceremonie kwam uiterst langzaam op gang en duurde zo lang dat de NOS er geen rechtstreeks verslag meer van kon doen. Blatter werd genadeloos uitgefloten door het veelkoppige publiek, wat hij professioneel negeerde, want hij is inmiddels al wel wat gewend. Beckenbauer, voorzitter van de organisatie van het WK Voetbal volgend jaar, daarentegen werd luid toegejuicht. Maar goed, het was een thuiswedstrijd voor hem.

Meest opvallend echter was de openlijke botsing van het duo. Ze keken elkaar boos aan, maakten verontwaardigde gebaren, en bekten elkaar af, zichtbaar voor iedereen. Twee voetbalmachten dreunden op elkaar met een heftigheid, die zijn schaduw voor het WK ruim vooruit werpt. Want dan komen Blatter en Beckenbauer elkaar weer tegen, en al helemaal tijdens de finale.

Stel dat Duitsland die finale zou winnen. Wie gaat dan de wereldbeker overhandigen: de voorzitter van de Wereldvoetbalbond of de belichaming van het Duitse voetbal? Daar wordt nu al ruzie over gemaakt, dat kan niet anders.

Een andere ruzie gaat over het zingen van het Duitse volkslied op het WK. Heino heeft zich aangeboden in de Bild-Zeitung. “Het zou een prachtig einde zijn van mijn loopbaan.” Hij heeft ervaring, want in 1996 deed hij dat ook al bij een internationale bokswedstrijd.

Maar eerlijk gezegd lijkt het me onwaarschijnlijk dat het conflict tussen de twee voetbalmachten daarover ging. Want deze ruzie betrof wie als eerste de medailles en de beker mocht uitreiken, Beckenbauer of Blatter. Zo te zien zeiden de protocollen dat Blatter dat zou doen, maar schond Beckenbauer deze afspraak door onaangekondigd voor de FIFA-voorzitter te gaan staan. We horen wel hoe dit afloopt.