Op het WK Onder 20 was Quincy Owusu-Abeyie een publiekslieveling door zijn onnavolgbare acties. En dan vooral de schaar, een schijnbeweging om de tegenstander de verkeerde kant op te sturen. In de jaren zestig werden mensen gek als ze dat Piet Keizer van Ajax zagen doen. Maar het is een uitvinding van Law Adam, staat in het boek ’Als de kraaien overvliegen’.

Het boek is een verzamelbundel over het Haagse voetbal met artikelen van wisselende kwaliteit. Jimmy Tigges schreef een leuk stuk over oud-international Law Adam (1908-1941). Deze oud-speler van onder meer het Haagse HVV was gezegend met een enorme techniek. En werd de uitvinder van de schaar. ‘Veel voetbaljournalisten en –historici’, schrijft Tigges, ‘hebben die beweging genoemd en ook geroemd, maar tot een accurate beschrijving bleek niemand van hen in staat.’

Daarom de vraag hoe die schijnbeweging er toch uitzag. Hetzelfde als waarmee Owusu-Abeyie de mensen nu betovert?

Tigges sprak daarom met Max G. Colthoff, die in de jaren dertig juniorlid was van HVV en zodoende drie jaren lang heeft gekeken naar Adam. Hopelijk is zijn geheugen nog goed genoeg om erachter te komen.

‘Hij trok één rechte lijn naar de goal, liep langs drie kerels, die omvielen door de scharen die hij maakte en schopte ‘m erin.’ We weten nu dus in ieder geval dat Adam die beweging maakte. Maar goed, hoe ging die dan?

Colthoff: “Als ik het goed heb (beweegt linkerbeen in cirkelvorm tegen de klok in) ging het zo, dat-ie de bal opdreef en met zijn linkervoet rechts om die bal heenging. Doordat-ie dat deed van binnen naar buiten, ging de tegenstander daarin mee, en dan liep Law met de bal aan het rechterbeen door langs de tegenstander in kwestie. De man was uitgespeeld, doordat-ie niet naar de bal keek, maar naar het lichaam. Het gebeurde altijd aan de rechterkant van het veld. De tegenstander ging de linkerkant uit en dan ging hij er rechts voorbij.’

Ik doe nu thuis na wat de getuige zojuist beschrijft en het klopt! Het is een echte, ouderwetse schaar, zoals het hoort. We weten helaas alleen niet exact wanneer Adam voor de eerste keer hiermee de tegenstander verraste.

En eerlijk gezegd denk ik niet dat Adam de eerste voetballer ter wereld was die dit kunstje beheerste, omdat buiten Nederland ook meer dan redelijk werd en wordt gevoetbald. Maar we weten nu wel hoe Adam ruim 75 jaar geleden iets deed wat nu op het WK Onder 20 nog steeds wordt gewaardeerd.