Na de plaatsing van Marokko maandag voor de kwartfinale op het WK onder 20 is dit land een stap dichterbij een confrontatie met de leeftijdsgenoten van Oranje. Mits Nederland woensdagavond wint. En mits beide ploegen zich naar de halve finale slepen, waar ze elkaar kunnen tegenkomen. Welk land heeft dan de meeste supporters op de tribunes? Een interessant duel met meer dan een sportieve lading.

Het botert niet echt de laatste tijd tussen Marokkaanse Nederlanders en Nederlandse Nederlanders. Daar zal ik niet dieper op in hoeven te gaan om dat aan te tonen. Met een eventuele halve finale Marokko – Nederland op het WK onder 20 kan dat opeens op een heel andere manier een uitweg vinden. Hopelijk een sportieve uitweg.

Het gaat tenslotte om de finale. De winnaar van de halve finale gaat voor de titel, de verliezer voor maximaal de derde plaats. Zowel Nederland als Marokko kunnen een groot aantal supporters meenemen, omdat die toch al in Nederland wonen en dus weinig reiskosten hoeven te maken voor die halve finale. Lekker sfeertje gegarandeerd.

Marokko – Nederland. Ik hoop er echt op, want zo iets kan sport leuk maken. Zoals op het WK Voetbal van 1998 met Iran tegen de Verenigde Staten, maar dan in het klein.

Sport en politiek hebben niets met elkaar te maken, zal de organisatie braaf zeggen als het zover zal komen. Ze doen maar, want iedereen weet wel beter. Want hoe reageert Nederland als het in eigen land door Marokko wordt uitgeschakeld voor de finale van een plots zo populair toernooi? Het zal ongeveer hetzelfde zijn als een Duitser met twee vingers in zijn neus een Elfstedentocht wint.

We zullen het misschien wel zien. Op 28 juni om 20.30 uur. Marokko moet vanaf nu nog één keer winnen, Nederland twee keer.

En of ik dan Marokko of Nederland wil zien winnen? Wel, het maakt me niet echt veel uit. Alhoewel: een stuntje lijkt me wel wat. Marokko!

Update 23 juni, 10.45 uur En toen moesten beide landen nog maar één wedstrijd te winnen om tegen elkaar uit te komen.

Update 25 juni, 11.30 uur En toen moest alleen Nederland zich nog plaatsen voor de halve finale.