“Ik ben onlangs getrouwd. Het is een hele verandering als je opeens non-stop alleen met je vrouw bent. Zo van: hier is een huis, bekijk het verder maar. Even viel ik in een diep zwart gat.” Onder andere dit citaat van Robin van Persie staat heel toevallig in het boek ‘Zonder een doel kun je niet scoren’. Vol met opmerkingen van voetballers over voetbal. Leuk voor op de wc.

Auteurs zijn Mik Schots en Jan Luitzen, die de laatste jaren regelmatig van zich laten horen. Dit keer met, zoals de voorkant meldt, ‘de mooiste, domste, grappigste en intelligentste opmerkingen over voetbal van Co Adriaanse, Marco van Basten, Diego Maradona, Johan Cruijff en vele anderen.’

Goed zo! Eindelijk een boek met niet alleen maar citaten van J.C. Want vooral iemand als Adriaanse heeft inmiddels genoeg op zijn conto geschreven.

Zoals: “We gaan voor de overwinning, en als dat niet lukt voor het gelijkspel, en als dat niet lukt voor een kleine nederlaag.” Of: “Je kan beter underdog zijn dan upperdog.”

Rinus Israël heeft ook een mooie, waarbij duidelijk wordt dat hij een bepaalde speler niet zo ziet zitten: “Als ik een geweer had gehad, dan had ik Ferrie Bodde door zijn knieën en enkels geschoten. Zo slecht was hij.”

Met dit boek raakte ik verdwaald op de wc en kwam er voor lange tijd niet meer van af. Rolde af en toe bijna van de pot af van het lachen of ergernis en hield er uiteindelijk striemen in de zitstreek aan over door het te lang blijven zitten. Maar ook in de trein of op het strand is het een leuk boek.