UEFA-voorzitter Lennart Johansson heeft een flinke rel geschopt met seksistische opmerkingen over vrouwenvoetbal. Volgens hem is het beter als de vrouwen zweten, natregenen of er schattig uitzien als ze de kleedkamer uitlopen. Zoiets verkoopt lekker, vandaar. Zondag is de finale voor het EK-Vrouwen. En er is ook al ophef over een Fins zwembadincident.

Johansson ging niet zover om kleinere shirtjes te eisen voor de sportsters, zoals zijn FIFA-collega Sepp Blatter eerder eens zei. Maar een koddig, semi-erotisch gedrag zou weer wel helpen bij het vinden van extra sponsors. Meer dan goed voetbal alleen, aldus Johansson.

Aha! Dus zoiets als het Australisch vrouwenteam, alias 'De Matilda's', al eens deed. Als ik het allemaal goed heb begrepen en de wereldbeelden van de twee voetbalvoorzitters combineer, moet het er uiteindelijk zo uitzien. Alles voor de sponsor, tenslotte.

Dan nog de Finse vrouwen, die na een overwinning tegen Denemarken zichzelf ontdeden van kleren. Dat zou zijn vastgelegd door een van de speelsters, die de opnames heeft verkocht aan een Fins tv-station. Zouden ze echt zo weinig verdienen?

Hoe dan ook: zondag is de finale en die gaat tussen Duitsland en Noorwegen.