Tien dagen voor de Olympische Spelen van 1968 in Mexico begonnen, werden honderden demonstrerende studenten doodgeschoten. Samen met een ander bloedbad uit 1971 wordt dit opnieuw onderzocht. In beide gevallen wegens schending van de mensenrechten.

Het drama van 1968 ging de geschiedenis in als het Bloedbad van Tlateloloco. Studenten kwamen de straat op, omdat er wel geld was voor de Spelen en niet voor de bevolking. De actievoerders werden omsingeld en beschoten. Hoeveel doden er precies vielen, werd nooit bekend, maar er worden getallen van enkele honderden genoemd.

Het is een dieptepunt in zowel de geschiedenis van Mexico als de Olympische Spelen. Vooral de reactie van toenmalig IOC-voorzitter Avery Brundage was gruwelijk: “Als gasten van Mexico hebben wij het volste vertrouwen dat de Mexicaanse bevolking samen met de deelnemers en toeschouwers de Spelen zal meevieren. Deze zijn een ware oase in een wereld vol moeilijkheden.” Er waren zojuist honderden mensen vermoord uit protest tegen die Spelen, dus dat is lef hebben.

Twee maanden geleden kondigde bijzonder aanklager Ignacio Carrillo al aan dat hij de bovenste steen naar boven zou halen. Vooral oud-president Luis Echeverría zal het moeten ontgelden, omdat hij in beide gevallen de verantwoordelijkheid draagt. In 1968 als minister van Binnenlandse Zaken en tussen 1970 en 1976 als president.

Het is voor de eerste keer in Mexico dat een oud-president zich moet verantwoorden voor het schenden van de mensenrechten. Eigenlijk kan dit niet, omdat de delicten zijn verjaard na dertig jaar. Maar het Hooggerechtshof bepaalde deze week dat deze periode begon toen de president in 1976 aftrad en dat is nu 29 jaar geleden.

Hopelijk richt het onderzoek zich ook op de toenmalige houding van het IOC. Als dat comité zich wat meer had laten horen in 1968 was er misschien al eerder een onderzoek gestart naar deze schending van mensenrechten. Niet om het IOC van nu erop aan te spreken, maar voor de geschiedschrijving.

Onduidelijk is hoe lang de onderzoeken zullen duren. Het worden in ieder geval stevige sessies, omdat Echeverría elke betrokkenheid ontkent. Ook is de vraag of hij ooit in de cel komt, omdat zelfs bij veroordeling hij daar al te oud voor zou kunnen zijn. De voormalige president is nu 83 jaar.