Of ik misschien wat meer aandacht wil besteden aan recent verschenen sportboeken, meelde Robert Verbeek. 'Dat is jammer genoeg een beetje onderbelicht op de sportpagina's en de boekenpagina's van sites en kranten.' Maar natuurlijk! Volgende week viert de TT in Assen feest. Daarover is nu een boek uitgekomen.

Om te beginnen zijn er wel degelijk sites voor sportboeken, zowel nieuw als tweedehands.

Omdat ik een speciale uitzending verzorg van Langs de Lijn volgende week woensdag over de geschiedenis van het motorrijden heb ik me in de TT gestort. Want dit evenement viert in 2005 zijn 80e verjaardag. Het is inmiddels een traditie geworden om elke tien jaar een nieuwe uitgave te verzorgen, en daarom nu dus ook.

Wat me meteen opvalt, is een zin op pagina 25: 'Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zouden de racemotoren pas in 1946 weer op het Drentse circuit terugkeren.' Dat snap ik niet, omdat er Polygoon-beelden staan op internet van de TT-Assen van 1941. En dat is toch echt in de oorlog. Maar goed, sport in de oorlog is nogal een persoonlijke tik en vandaar dat ik hiermee begin. Ik zal het eens navragen bij de auteurs.

Verder oogt het boek goed, met als opvallend uitstapje enkele pagina's vol reclame. Dat ben ik niet gewend van een sportboek, maar het hindert overigens niet. Veel oude foto's, achtergrondverhalen en voor de cijferfreaks ook nog eens de statistieken.

Dat komt wel goed volgende week met die Langs de Lijn - uitzending.

Update 15 juni, 19.15 uur Auteur Hans van Loozenoord meelt me zojuist: 'Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er niet geracet in Assen en en er kunnen dus onmogelijk wedstrijdbeelden van het TT-circuit in 1941 bestaan; ook niet van Polygoon.'

OK, dat geloof ik meteen. Dan ga ik maar eens uitzoeken wat Polygoon dan wél heeft gefilmd als het niet de TT van 1941 was.