Over precies een week krijgt u de kans een wereldrecord te vestigen als u dan toevallig net in Utrecht bent. Op 17 juni wordt een poging gewaagd de snelste tijd ooit te lopen op de 400 meter achteruit. Volgens Runner’s World moeten deelnemers niet alleen oefenen met lopen, maar vooral met vallen. Er zijn mensen voor wie achteruitlopen inmiddels een levensstijl is.

Ik kan er ook niets aan doen dat tijdens het schrijven van dit artikel ik de hele tijd moet denken aan achteruitrijdende DAF-jes bij Ter Land, Ter Zee en in de lucht. Dat schijnt ook moeilijk te zijn, net als het naar achteren rennen.

Daniel Hofman liep in 2002 bijna een wereldrecord op de 400 meter achterwaarts, maar struikelde honderd meter voor de finish. Daarbij bezeerde hij zijn pols. “Ik ging te hard van start en viel na 300 meter met een harde klap op het asfalt. Ik denk dat mijn techniek niet goed genoeg was.” Voor de race van volgende week heeft hij zich optimaal voorbereid. Zo heeft hij leren vallen, om nieuwe blessures te voorkomen.

Achteruitlopen is bij sommige sporters zelfs een levensweg, een doel op zich. Het leven van deze achteruitatleten lijkt over niets anders meer te gaan. Er worden hierover aan de lopende band artikelen geproduceerd.

Veel succes volgende week!