Het IOC heeft maandag een rapport gepresenteerd over de vijf steden, die de Olympische Spelen van 2012 willen organiseren. Enkele maanden geleden zijn deze bezocht door een IOC-commissie. Conclusie: Parijs, Londen en New York hebben de meeste kansen. Madrid en Moskou liggen eruit.

Zo hard wil het IOC het zelf overigens nog niet brengen; dat die laatste twee steden definitief hebben afgehaakt. Maar eerlijk gezegd kunnen IOC-watchers er weinig anders van maken. Het was tenslotte een tendens, die al langer zichtbaar was. Eerst Parijs, dan Londen en als derde New York zijn de drie steden die volgende maand de meeste kans maken op de hoofdprijs: de Olympische Spelen van 2012. Madrid en Moskou worden bedankt voor de moeite.

Van die drie topsteden heeft New York de grootste problemen. Ten eerste de geringe steun van de eigen bevolking. Daarnaast zijn er vanaf 1980 al één, twee, drie, vier Olympische Spelen geweest in de Verenigde Staten en een vijfde op zo’n korte termijn zou wellicht iets te gortig worden.

Speculatie, speculatie, alles is nog mogelijk. Over precies een maand weten we het.