Parijs moet de Olympische Spelen van 2012 organiseren. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder de bevolking van 38 landen. Ook Nederland hoopt dat het IOC hiertoe besluit volgende maand. New York heeft een serieus probleem: nog niet de helft van de Amerikanen steunt die stad.

Voor de Fransen is deze poll van AC Nielsen Corp heel prettig nieuws: 27 van de 38 landen vinden dat Parijs in 2012 olympisch gastheer moet zijn. Maar in New York zal weinig worden gelachen, want de kandidatuur van deze stad wordt door nog niet eens de helft van de Amerikanen gesteund.

Dat is voor de tweede keer in drie maanden dat de Amerikaanse desinteresse pijnlijk duidelijk wordt. Als het IOC New York toch aanwijst weten we vanaf dat moment één ding volkomen zeker: bij de organisatie van de Spelen draait alles alleen nog maar om geld, geld en geld. Maar zoals een IOC-lid dit jaar al zei: “Natuurlijk krijgt New York de Olympische Spelen. Maar niet die van 2012.”

Tot slot geeft deze peiling het inzicht dat de Olympische Spelen heel snel eens door een land in Zuid-Amerika of Afrika moeten worden georganiseerd, wat nog nooit is gebeurd. Want in Zuid-Amerika vindt één op de zes ondervraagden dat in 2012 de Spelen eigenlijk op dat continent hadden moeten zijn.