Het Heizeldrama van 1985 begon al tijdens een jeugdwedstrijd voorafgaande aan de Europa Cup-finale Liverpool-Juventus. Dat toonde Andere Tijden dinsdag aan. Het tv-programma kwam met nieuwe, schokkende feiten. Jonge voetballertjes werden opgesloten in hun kleedkamer en er pas uitgehaald toen lijken in de douches werden gelegd. “Er is niets aan de hand, jongens.”

Andere Tijden maakte dinsdagavond een reconstructie van de ramp, wardoor twintig jaar geleden 39 mensen werden gedood. Er volgden vele onderzoeken naar de oorzaak, maar niemand evalueerde een wedstrijd van jonge voetballers, die aan de finale voorafging. Tijdens dit duel bestormden de Engelsen het vak van de Italiaanse supporters, dus was er genoeg reden om dat eens te bestuderen. Het verhaal van die voetballers, toen een jaar of twaalf oud, is adembenemend.

De Belgische jongens speelden in rood en wit, de uit- en thuiskleuren van de Rode Duivels. Dat waren net de kleuren van de twee clubs, die later zouden spelen om de Europa Cup 1. Liverpool zong voor rood, Juventus voor wit. Deze onverwachte steun zou de ramp inluiden. Want rood stond voor met 3-0, en werd door de Engelsen uitbundig toegezongen. Maar toen Jorgen Cassier voor wit scoorde, ging het mis. Na zijn goal werd de eerste Engelse aanval ingezet. Het was toen 19.10 uur.

Snel werd de jeugdwedstrijd gestaakt, omdat wanhopige supporters het veld betraden. De jongens moesten de kleedkamer in, die op slot werd gedaan. Er werd ze niets verteld over het drama, tot opeens de deur werd geopend en hulpverleners met lijken de ruimte betraden. Pas toen mochten ze weg, maar wel met de handen voor de ogen. Overal lagen echter lichamen.

Serge Sadzo was één van die jongens: “Het was niet eenvoudig als je met een sporttas in de hand over mensen heen moest klauteren. Ik heb toen mensen zien liggen met blauw aangezicht, opgezwollen buik en natte broek, waarschijnlijk van de urine. De trainer had gezegd dat er relletjes waren geweest dus dacht ik dat het gewonden waren, maar achteraf beschouwd zullen het waarschijnlijk doden zijn geweest."

Later hoorden ze van de 39 doden. Niemand heeft ooit nog contact opgenomen met deze jongens, die ongewild in het centrum van de hel waren beland. Wat nazorg had toch wel gemogen voor twaalfjarige jongens, die getuige waren van dit drama.

Andere Tijden heeft daarom gelijk als het nu vraagt om een nieuw onderzoek naar wat er gebeurde tijdens die voorwedstrijd. En iets van excuses voor deze jongens van toen lijkt nu ook op zijn plaats. Minimaal.