Rond de Britse kroonprins William is een olympische rel uitgebroken. Hij gaat in juli liever naar een rugbywedstrijd dan naar het IOC-congres in Singapore waar Londen misschien wordt aangewezen als olympische stad van 2012. “Zijn afwezigheid kan Groot-Brittannië de Spelen kosten”, luidt de kritiek.

In het jaar 2012 zou William koning van Groot-Brittannië kunnen zijn. Natuurlijk is er nog iemand voor hem in lijn, maar toch. Theoretisch is het mogelijk en van zo’n iemand zou je denken dat hij iets van nationale plicht ontwaart op dat IOC-congres.

Je land is tenslotte al jaren bezig om de Olympische Spelen binnen te halen – het zou voor het eerst zijn sinds 1948. Juist op het hoogtepunt van de campagne verkiest een symbool van datzelfde land toch voor rugby in Nieuw-Zeeland. Het oogt misschien wat afwezig voor veel IOC-leden en dat zou pijnlijk duidelijk kunnen worden tijdens de stemmingen.

Het Britse koninklijk huis ontkent echter elke schijn van desinteresse voor de campagne van Londen. Prinses Anne zal in Singapore zijn en eerlijk gezegd: die heeft wel een indrukwekkend sportverleden.

Toch is al kritiek losgebarsten. Parlementslid Ian Davidson bijvoorbeeld is bang dat de afwezigheid van de kroonprins Londen de Spelen kunnen kosten.

De tijd zal het leren hoe belangrijk het is voor de IOC-leden. In ieder geval doet Londen het tot nu toe erg goed in de campagne. Met of zonder prins William.