In 1917 kregen vrouwen gedeeltelijk kiesrecht, maar voetballen mochten ze pas ruim een halve eeuw daarna. In 1971 vond de KNVB dit eindelijk goed. Het VPRO- radioprogramma OVT gaat komende zondag onder meer over de geschiedenis van het vrouwenvoetbal.

Het heeft me altijd verbaasd dat vrouwen in Nederland al een halve eeuw stemrecht hadden voordat de KNVB het goed vond om vrouwenvoetbal toe te staan. Hebben de Dolle Mina’s hier ooit een punt van gemaakt? Het klinkt namelijk nogal tegenstrijdig dat vrouwen wél het parlement mogen betreden en niet het voetbalveld. Echt een punt voor feministen, me dunkt.

Maar nee, van Dolle Mina’s en andere feministen moesten de vrouwelijke voetballers het niet tot weinig hebben ruim dertig jaar geleden. Het waren nota bene mannen met een ruime visie als Gerard Korsuize uit Kapelle en mijnheer Van Foreest uit Noord-Brabant, die eind jaren zestig vrouwenvoetbal acceptabel maakten voor de KNVB. Alhoewel het meeste werk natuurlijk door vrouwen zelf werd verricht.

Buiten de bond om werd al veel langer gevoetbald door vrouwen. Zoals op koninginnedag 1955 bijvoorbeeld. De OVT-site meldt: ‘De toeschouwers waren gekomen om te lachen. Maar het lachen verging ze al snel toen bleek dat de dames echt konden voetballen. Met 4-0 werd het Haagse EHDVV verslagen door Herbido uit Utrecht.’ En over deze wedstrijd gaat de uitzending zondag.

Er is later deze week meer sport bij historische programma’s, maar daar kom ik nog op terug.