Over vier jaar bestaat de Elfstedentocht precies honderd jaar. Bij het Elfstedenmonument wordt daarom hard gewerkt om het vol te plakken met tegeltjes. Ooit de Elfstedentocht geschaatst? Toch uw hoofd niet op een tegel op die brug? U heeft nog vier jaren de tijd om daaraan een einde te maken.

Het monument ligt niet ver van Leeuwarden. In de zomer van 2001 werd het in gebruik genomen. Deze laatste brug voor de finish zit vol met tegels, met daarop foto’s van deelnemers. Vanaf een afstand vormen die tegels het beeld van een groep schaatsers.

Het kost wel geld om uw prestatie in een kunstwerk vast te leggen. Minimaal 57,50 euro en als u nog een tegel voor in de huiskamer wil, kost dat veertig euro extra. U kunt ook een inmiddels overleden familielid hiervoor opgeven, indien die ooit reglementair de Tocht der Tochten heeft geschaatst.

Deze maand zijn er weer 400 tegels bijgekomen. In totaal zijn het er nu 4.500, maar met het eeuwfeest in 2009 moeten dat er 10.000 zijn. Want dat zou zo’n feest nog leuker maken, vinden de makers van het monument.

Deelnemers die deze tocht (druk op ‘click’) succesvol hebben afgerond, hebben geen recht op een tegel.