De Chinezen denken momenteel hard na over de mascotte van de Olympische Spelen van 2008. Is het een panda? Is het een vliegtuig? Is het een gouden aap? Nee, het is de Tibetaanse antilope, ook wel de chiroe genoemd. Tenminste, dat wordt gezegd.

Op 1 juni, dus over een paar weken, maakt de Chinese organisatie officieel bekend wat de mascotte zal worden van de Spelen van 2008. Er zijn veel kanshebbers: een aap, de reuzenpanda, de Chinese tijger, en vooral dus die antilope. Tijd om eens kennis te maken met dit wonder der natuur.

Het beest leeft op het zogenaamde Qinghai-Tibetaans plateau op een hoogte van 4.000 tot 5.500 meter. Het kan zo’n honderd kilometer per uur rennen en daarom is het volgens de organisatie een perfect symbool van de olympische geest.

Is dat zo? Ik vind het behoorlijk frustrerend om te weten dat een mascotte bijna drie keer zo hard kan lopen als de snelste olympiër ter wereld. Die haalt pas de honderd kilometer met een overdosis doping. Maar goed, die antilope is wel een mooi en gracieus dier. En de panda is al geclaimd, dus die mag niet meer meedoen.

En als China die Tibetaanse antilope zo belangrijk vindt, gaat dit land misschien ook eens wat verantwoorder om met het leefgebied Tibet. Want dat is nog steeds niet fris.