Op 4 mei wordt in heel Nederland stilgestaan bij de bevrijding zestig jaar geleden. Voor de eerste keer wordt een speciale bijeenkomst gehouden, waar stil wordt gestaan bij de Nederlandse sporters, die deze jaren niet hebben overleefd. Erica Terpstra zal spreken namens de Nederlandse sportwereld. Vanaf 12.30 uur – een symbolisch tijdstip - bij het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Het was een idee van Martin Dijkstra, bewoner van de Stadionbuurt. Een herdenking van de sporters, die zijn gestorven in de Tweede Wereldoorlog. Deze wordt nu georganiseerd door het Olympisch Stadion, Stadsdeel Amsterdam Oud Zuid, bewoners van de Stadionbuurt en ondergetekende. Het NOC*NSF heeft ook zijn medewerking verleend.

De plechtigheid is bij het beeld van Prometheus bij het Stadion en begint om 12.30 uur. Erica Terpstra zal spreken namens het NOC*NSF. Emile Jaensch, voorzitter van Stadsdeel Oud-Zuid, zal ook het woord voeren.

De tijd van half één in de middag is niet willekeurig: op 3 september 1939 werd precies op dat tijdstip het nieuws bekendgemaakt van de Duitse inval in Polen. Dat gebeurde tijdens een voetbalwedstrijd tussen DFC en SVV op het zogenaamde Zilveren Bal Toernooi in Rotterdam. Toen hoorde de Nederlandse sportwereld voor het eerst van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, alhoewel toen nog niet duidelijk was dat deze ook Nederland zou bereiken.

Zoals gezegd is er nooit eerder een nationale herdenking gehouden voor de sporters, toeschouwers en begeleiders, die slachtoffer zijn geworden van het oorlogsgeweld. Wel zijn er vele plaatselijke initiatieven geweest, zoals bijvoorbeeld bij de Amsterdamse voetbalclub WV/HEDW. Ook zijn er vele herinneringsplaketten bij sportclubs, die de oorlog hebben meegemaakt.

Het is een relatief onbekend gegeven dat het sportleven tijdens de oorlog zo goed als het kon wilde doorgaan. Het gaf aan veel mensen afleiding van de dagelijkse zorgen. Pas vanaf de zomer van 1944 werd dit onmogelijk door onder meer de Spoorwegstaking, de Hongerwinter en de totale chaos. Meteen na de bevrijding werden door het hele land sportwedstrijden gehouden om zo snel mogelijk de draad op te pakken. Zowel in Europa als in de voormalige koloniën is een groot aantal sporters overleden - zowel beroemd als onbekend. Voor al die mensen is deze herdenking.

Iemand die een bijdrage wil leveren, een krans of iets anders wil neerleggen, kan dat hier melden.