Het worden spannende olympische maanden. Naast de vraag wie in 2012 de Spelen organiseert, buigt het IOC zich in juli over alle zomersporten. Voetbal, atletiek en hockey zouden zomaar van de olympische agenda kunnen worden geschrapt.

Van 6 tot en met 9 juli strijkt het olympische vergadercircuit in Singapore neer. Daar wordt bepaald waar de Zomerspelen van 2012 worden georganiseerd. Volgens de zogenaamde BidIndex is Parijs nog steeds de grootste kanshebber.

Maar alle olympische sporten moeten examen doen in Singapore. IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft ervoor gezorgd dat op 8 juli gestemd gaat worden over alles wat er op het zomerprogramma staat. Als de meerderheid tegen een bepaalde sport stemt, is het vanaf 2012 over en uit.

Al sinds zijn verkiezing in 2001 waarschuwt Rogge voor Olympische Spelen, die te groot worden. Nu is het hem gelukt om in één klap een schoonmaak te kunnen houden. Het zal allemaal wel niet zo’n vaart lopen, maar de vanzelfsprekendheid dat bepaalde sporten tot de Dag des Oordeels op het program staan, is aanzienlijk minder geworden. En dat is voor sporten als rugby en golf goed nieuws.

Die zijn namelijk al een tijd bezig om ook een olympische sport te worden. Maar dan moet er wel eerst iets wijken. In totaal zijn er 28 olympische sporten en meer wil Rogge er niet. Hij heeft nu een onderzoek laten starten om elke sport door te lichten.

Voor de goede orde: een IOC-meerderheid van de helft plus één is in staat om een sport af te voeren van het programma. Om een nieuwe sport toe te voegen is steun vereist van tweederde van de leden, dus zoals in Nederland bij een grondwetswijziging.