De veiling van oude sportattributen is gesloten. Na de nodige commotie hierover heeft het NOC*NSF ruim dertig attributen teruggetrokken. De andere spullen zullen dinsdag van eigenaar verwisselen. Iemand die de boot van Jan Wienese had willen kopen, moest minstens duizend euro bieden.

Een maand geleden startte de veiling van attributen, die in het inmiddels gesloten Sportmuseum Olympion in Lelystad liggen. De nieuwe locatie in Amsterdam is niet groot genoeg om alles mee te nemen, waarna de openbare verkoop werd begonnen. Eigenlijk zou die twee weken duren, maar na al het gedonder werd dit verlengd tot 12 april.

Het NOC *NSF heeft in die weken veel contact gehad met verschillende sportbonden, die graag materiaal willen overnemen voor eigen tentoonstellingen. Zodoende is alles teruggehaald (in veilingjargon: niet gegund) wat te maken heeft met onder meer boksen, biljart en schermen.

En daarom ontving ik deze ochtend een meel van Daanveilingen.nl, waarin iets waarop ik had geboden (weet helaas niet meer wat dat was) ‘door de schenker is teruggevraagd’.

Twee weken geleden was er voor 6.500 euro geboden. Volgens Sjef Boon van het NOC*NSF was dat maandag 8.000 euro. “Maar dat is nog inclusief de attributen, die niet zijn gegund.” Het is daarom onduidelijk hoeveel er uiteindelijk wordt opgehaald met de veiling. Het zullen enkele duizenden euro’s zijn.

In Lelystad liggen ook nog heel veel sportboeken, die niet meeverhuizen naar Amsterdam. Die worden binnenkort verkocht.