Vlak voor aanvang van de Olympische Spelen van 1968 werden honderden Mexicaanse studenten doodgeschoten. Dit werd bekend als het Bloedbad van Tlatelolco. Er komt een nieuw onderzoek naar deze zwarte bladzijde uit de Mexicaanse en olympische geschiedenis.

Elk land heeft in zijn geschiedenis een bloedbad meegemaakt, waaraan het zo weinig mogelijk herinnerd wil worden. In Mexico is dat het neerslaan van een studentenopstand op 2 oktober 1968 - tien dagen voor aanvang van de Spelen. Er was onder meer protest tegen het kostbare olympische project in een land met zoveel armoede. Nog steeds is niet bekend hoeveel slachtoffers die dag er zijn gevallen, maar het moeten er zo'n 350 zijn geweest. Sommige bronnen hebben het zelfs over enkele duizenden.

Het IOC reageerde hierop bij monde van voorzitter Avery Brundage: "Als gasten van Mexico hebben wij het volste vertrouwen dat de Mexicaanse bevolking samen met de deelnemers en toeschouwers de Spelen zal meevieren. Deze zijn een ware oase in een wereld vol moeilijkheden."

Je moet maar durven.

Elk land heeft mensen, die een vergeten bloedbad alsnog proberen te onderzoeken. Dat geldt ook voor Mexico. Bijzonder aanklager Ignacio Carrillo is al jarenlang hiermee bezig. Dit weekend heeft hij opnieuw gezegd een heronderzoek te starten.

Hij zal zich richten op de wandel van Luis Echeverria, voormalig president en verantwoordelijk minister in 1968.

Wellicht dat Carrillo het onderzoek zal verbreden naar buitenlandse factoren als de Verenigde Staten en het IOC. Nog onbekend is wanneer dit alles zal starten.