De paus hield wel van sport. In het jaar 2000 werd een voetballer op een lijst van potentiële heiligen en zaligverklaarden geplaatst – iets waar Johan Cruijff niet op hoeft te rekenen. Nederland heeft wel een schaatsheilige. Na een val op het ijs leed ze 38 jaar gruwelijke pijn en ging toen dood.

In het Heilige Jaar 2000 vroeg de paus om met namen te komen van mensen, die in aanmerking kwamen om heilig te worden verklaard, danwel zalig. Spanje reageerde enthousiast en gaf 10.000 (!) kanshebbers door aan Rome. Daaronder zat één voetballer: Manolo Garnica.

Garnica werd niet genoemd, omdat hij in 1911 de nationale beker won met Atletico Madrid. De Rooms-Katholieke Kerk schijnt net iets te meer te eisen dan alleen een sportief succes. Jammer voor Cruijff, maar zo zijn de regels nu eenmaal.

Nee, de voormalige aanvaller werd voorgedragen, omdat hij in extreme armoede is gestorven tijdens de Spaanse Burgeroorlog van 1936-1939.

Nederland heeft ook een heilige, die in de verte iets met sport te maken heeft. Het gaat om Lidwina of Liduina van Schiedam, die leefde van 1380 tot 1433. Reeds op jonge leeftijd bad ze tot God om haar zo lelijk mogelijk te maken, omdat ze niet wilde trouwen. Op haar vijftiende viel ze tijdens het schaatsen en brak daarbij een rib. Ook ontstond een ontsteking vlak naast de breuk waardoor ze enorme pijnen heeft doorstaan. Dat duurde de rest van haar leven, ofwel 38 jaar!

Tijdens dat enorme lijden zou ze goddelijke visioenen hebben gehad met vele openbaringen. In 1616 werden haar relieken naar Brussel overgebracht. In 1890 verklaarde Paus Leo XIII haar als heilige.

Misschien dus dat iemand als Gianni Romme nog een kans maakt heilig te worden als hij op de komende Winterspelen een val maakt, zo zwaar dat hij pas in 2040 van de pijn is verlost. Maar ik weet niet of hij dat ervoor over heeft.