Komende zondag is de 25e editie van de Marathon van Rotterdam. Feest dus en dat moeten we vieren met filmbeelden uit den ouden doosch. Wist u dat er nog opnames bestaan uit 1938 van een marathon in Rotterdam? Doe me een plezier en laat die weer eens zien. Ik heb nog meer tips.

De eerste editie van de huidige Rotterdamse Marathon werd in 1981 gehouden, maar daarvoor waren er ook al mensen die ruim veertig kilometer in en rond de havenstand liepen. In 1937 bijvoorbeeld organiseerde het blad ‘Het Leven’ een marathon in Rotterdam, net als in 1938. Dat de Belg Meskens die van 1938 won, is bewaard gebleven in het archief van de Publieke Omroep. Toch leuk om ons weer eens te laten zien?

Tot slot nog één tip: de marathon van 1950, die ook in Rotterdam was en gold als de race om de nationale titel. Winnaar Adri Moons uit Eindhoven ‘komt zover vóór te liggen dat hij onderweg even een koele dronk kan nemen, alvorens verder te hollen’. Zaterdagmiddag is Moons al gast in Langs de Lijn, maar dat hoeft jullie niet te weerhouden die filmbeelden uit de schappen te halen en opnieuw uit te zenden.

Het is weer eens wat anders dan de geijkte en gelikte beelden, die we normaal zien als we ergens of bij iemand stilstaan. Misschien vinden jullie meteen nog iets onbekends over de paus, want ik heb inmiddels behoefte aan nieuwe informatie over zijn leven.

Dank u wel.