Op 30 april bestaat het Nederlands Elftal precies honderd jaar. Daarom de komende maand heel veel geschiedenis van Oranje op NU.nl. Dit keer oude foto’s van mannen met hoge hoeden, leren ballen met een veter en verdwenen stadions.

Het Nationaal Archief in Den Haag boert goed de laatste tijd. De archivarissen plaatsen opvallende documenten on-line. En enkele maanden geleden bedienden ze ook de voetbalsupporters met een beeldbank vol oude foto’s van het Nederlands Elftal.

De eerste officiële wedstrijd van het Nederlands Elftal was dus op 30 april 1905, maar al daarvoor werden voetballers opgeroepen om mee te doen met een officieus team van Nederlandse spelers. Of, beter gezegd, een team van spelers uit het Westen van het land. Er kwamen weinig voetballers uit Gelderland of Groningen eind negentiende eeuw naar Rotterdam toe om wat te ballen tegen een stel Engelsen. Zoveel treinen waren er toen ook weer niet en daarnaast waren de verschillen tussen de stadsen en boertjes een dikke eeuw geleden wel heel erg groot.

De oudste foto van een nationaal elftal op de beeldbank is van 6 februari 1894, dus ruim tien jaar ouder dan het officiële Nederlandse Team. Geen gering setje wat daar zit – maatschappelijk gezien dan. Eén jonkheer, een latere minister en vader van een beroemde cabaretier (Kan) en de latere hoofdredacteur van De Telegraaf (Schröder). Ja, dat waren nog eens andere tijden.

Ruim 1.300 foto’s van het Nederlands Elftal kun je hier vinden. Van 1894 tot en met 1940. Inclusief foto’s van die dramatische nederlaag tegen Luxemburg, maar daarover heb ik hier hier al eerder geschreven.

Spit die foto’s eens door als je niets te doen hebt. Ze zijn leuk.