Journalist Kees Kooman heeft een druk weekend gehad: zaterdag presenteerde hij als hoofdredacteur het atletiektijdschrift 42. Jos Hermens (foto) kreeg het eerste nummer. Zondag verscheen zijn boek over de marathon. Goed nieuws voor zijn fans: over een week komt zijn volgende boek uit.

‘42’ is het eerste literaire tijdschrift van Nederland – van de hele wereld zelfs. Oud-atleet en organisator Jos Hermens vindt het fantastisch: “Over een sport van enkele duizenden jaren oud is zo veel te schrijven. Ik heb nog ideeën voor wel duizend andere verhalen.” Waarop hoofdredacteur Kooman meldde nog wel even met hem verder te willen praten.

Iets verder twijfelde Peter Ouwerkerk van het Rotterdams Dagblad hardop over het enthousiasme van Hermens. “Het is misschien wel een oude sport, maar dan wel één met weinig dramatiek zoals in het wielrennen. Je loopt van A naar B, waar in de wielersport wordt gekonkeld en tactieken belangrijk zijn. Dát levert goede verhalen op.”

Maar voormalig atletiekverslaggever Rolf Bos van de Volkskrant ziet het wéér anders. “Als ik twee weken verslag deed van de atletiek op de Olympische Spelen schreef ik in feite over de hele wereld. Over mannen, vrouwen, Europeanen, Afrikanen, Zuid-Amerikanen, iedereen. Het voetbal is wat dat betreft saai: het zijn vooral mannen, die over andere mannen schrijven.”

Aldus spraken de journalisten. Oordeel zelf.