Eind deze maand is het feest: op 30 april bestaat het Nederlands Elftal precies honderd jaar. Tot die dag zal ik op NU.nl heel veel aandacht geven aan Oranje. Vandaag de eerste bondscoach: Edgar Chadwick.

Dit verhaal begint met een enorm drama: het Nederlands Elftal verloor met 12-2 in december 1907 van de Engelse amateurs. Nota bene op de dag dat Nederland voor de eerste keer met oranje shirts speelde! Fijn begin dus voor dit tenue.

Dat moest anders. Het Nederlands Elftal had nog geen bondscoach en dat bleek duidelijk na de zeperd tegen de Engelsen. Aan alle kanten werden de Hollanders voorbijgelopen en overklast. Chadwick moest dat veranderen door met de jongens te gaan trainen. Want dat deden ze toen nog niet in dit land – enkele fanatieke sporters uitgezonderd.

Niet dat Chadwick bepaalde wie er met Oranje mochten meedoen, want dat bepaalde de voetbalbond liever zelf. Elek Schwartz was pas in 1957 de eerste bondscoach, die niet meer afhankelijk was van de nukken en grillen van de bobo’s. Hij mocht zelf bepalen wie er geselecteerd werd voor de nationale elf.

In 1908 won het oranje onder Chadwick zijn eerste grote internationale prijs: een bronzen medaille op de Olympische Spelen.

Volgende keer het verhaal van een man, die als sportjournalist naar Luxemburg-Nederland ging en enkele maanden later pas terug was op de redactie. Als oorlogscorrespondent…