Voetbal en fascisme

Het voetbal van de jaren dertig van de vorige eeuw had net als de rest van de wereld te maken met het opkomende fascisme en nationaal-socialisme. De Belg heeft donderdagavond een documentaire hierover. Hoe de politiek doorkreeg hoe sport misbruikt kan worden voor propaganda.

Het beroemdste voorbeeld van politiek misbruik is de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Maar het WK Voetbal van 1934 in Italië werd al door Benito Mussolini ingezet om zijn fascistische ideeën wereldkundig te maken.

In het programma ‘Histories’ duikt de zender Canvas in deze materie. Waar kwam de belangstelling vandaan van de toenmalige leiders om voetbal als instrument te gebruiken voor propaganda? Want eigenlijk moest iemand als Hitler hier niets van hebben, omdat hij voetbal veel te volks vond. Hoe kwam hij tot het inzicht dat deze sport voor hem meer kon betekenen?

Een ander boeiend verhaal is de relatie tussen de Spaanse dictator Franco en Real Madrid. Zoals het persbericht van Canvas meldt: ‘Franco dwarsboomde de 'republikeinse' ploeg van Barcelona ten voordele van Real Madrid.’ Ook hier willen de documentairemakers meer van weten.

Donderdag 31 maart, Histories, Canvas, 21.00-21.50u

NUwerk

Tip de redactie