Eindelijk komt er een serieus onderzoek naar de Olympische Spelen in Nederland. Al in 2000 werd hierover gesproken. Het onderzoek nu richt zich op het jaar 2028 - precies een eeuw na de Amsterdamse Spelen. Alsof het IOC iets heeft met zo'n eeuwfeest.

In de afgelopen vijf jaar is al zo vaak gezegd dat Nederland de Spelen weer eens moet gaan organiseren, maar verder dan dit kwam het nooit.

OK, er werd hier al regelmatig over gediscussieerd. Kunstenaars uit Rotterdam leefden zich reeds uit op het idee dat hun stad gastheer zou worden van de Spelen. Maar eindelijk dan dat onderzoek.

Het jaar 2028 is nu bedacht, omdat er dan voldoende tijd is om het een en ander op een rij te zetten. Dat kan ik volgen. Ook zou het een goed jaar zijn, omdat het precies een eeuw na de Amsterdamse Spelen van 1928 is.

Laten we dat maar meteen vergeten, want dat dacht Athene ook voor de Spelen van 1996. Precies een eeuw na de eerste moderne Spelen van 1896, wilde Athene dat vieren met de terugkeer hiervan naar de geboortegrond, maar het IOC vond Amerikaans geld toen veel belangrijker dan traditie. En dus werd Atlanta verkozen, tot enorme woede van de Grieken en iedereen die vindt dat het olympisme meer moet zijn dan snel veel geld verdienen.

Waarom zou het IOC nu dus wel zo’n eeuwfeest willen vieren? Dan is de oproep van Nederlandse sporters en IOC-leden voor massale steun veel begrijpelijker. Als die er niet is, moeten we er ook niet aan beginnen, zeggen ze verder.

Het IOC organiseert namelijk tegenwoordig zijn eigen geheime onderzoeken in steden, die de Olympische Spelen willen organiseren. Daarin wordt gekeken naar de steun van de plaatselijke bevolking voor dit evenement. Zoals New York deze maand al merkte, wordt genadeloos afgerekend met elke misleidende statistiek. En omdat die peilingen zijn verzonnen door het Nederlandse IOC-lid Hein Verbruggen lijkt het me logisch dat hij zijn landgenoten hiervan op de hoogte heeft gebracht.

“Wel voor steun zorgen, hoor, want anders gaat Nederland nat na ons onderzoek.”

Veel succes.