Het leven van Elfstedenwinnaar Jeen van den Berg wordt tentoongesteld in Het Schaatsmuseum in Hindeloopen. Komende vrijdag is de opening.

Afgelopen week heb ik al een bezoek gebracht aan dit museum. De laatste voorbereidingen worden getroffen voor de tentoonstelling over de Friese schaatser, die in 1954 de Elfstedentocht op zijn naam schreef. Verder heeft hij een enorm aantal bekers en medailles gewonnen, die hij enkele maanden geleden al aan het Schaatsmuseum had gegeven.

Want het waren inmiddels zo verschrikkelijk veel prijzen geworden, zei hij toen tegen mij. “Aan het eind van een seizoen moet ik van mijn vrouw altijd alle bekers van dat jaar naar zolder brengen, omdat er anders geen ruimte meer is in de woonkamer.” Van den Berg heeft ongeveer een halve eeuw aan wedstrijden meegedaan, dus hij heeft aardig wat wandelingen van zolder naar huiskamer moeten maken in die tijd.

Dat is dus verleden tijd, want Van den Berg heeft zijn spullen in Hindeloopen neergelegd. Verder gaf hij foto’s uit eigen archief, die ook te zien zijn. Vrijdag is de opening en dat zal vast een gezellige schaatsboel worden met een medewinnaar als Reinier Paping, het college van B&W uit woonplaats Heerenveen, de leiding van de Elfstedenvereniging en weet ik veel wie nog meer.

De hele zomer is deze tentoonstelling te zien. Heerlijk idee toch om met het zonnige weer van vandaag langs vergane ijspret te lopen, om daarna in de schaduw hierover na te praten met iets lekkers met schuim erop?