Nieuwe aflevering in de soap rond de internetveiling van oude sportattributen. De skiff Solitair van oud-Olympiër Jan Wienese, die nu voor 430 euro te koop staat, bracht in 1984 nog 300 gulden op. Wienese wilde de boot toen kapot zagen om die in stukken te verkopen, maar zijn supporters voorkwamen dat.

De Solitair is één van de boten, die Wienese in 1968 naar olympisch goud voerde. Tot verbijstering van deze roeier trof hij zijn skiff opeens op de veiling van het NOC*NSF aan. Onbegrijpelijk, want vorig jaar nog verklaarde het Sportmuseum in Lelystad dat deze zou meeverhuizen naar Amsterdam, waar het nieuwe museum komt. Geen woord over verkopen dus, en dat maakt die veiling extra dubieus. Het openingsbod hiervoor was 40 euro, maar dat bedrag is inmiddels opgelopen tot 430 euro.

Maar nu blijkt dat de Solitair niet voor de eerste keer in de verkoop is gegooid. In 1984 werd die namelijk ook al verkocht door Wienese. Sterker: hij wilde de Solitair in stukken zagen om die in delen te verkopen aan de leden van roeivereniging De Amstel. Wienese is ook lid van die club.

Op dat idee is zelfs het NOC*NSF nu niet gekomen, want op de veiling staat de boot in ongeschonden staat te koop – op enkele scheurtjes in de bodem na.

Voorzitter Reinier de Nooyer van De Amstel stuurde me dit weekend een mail over die veiling van 1984. ‘De Amstelleden boden meer om de boot te behouden. Jan Wienese was daar zo content mee, dat hij het totale bedrag voor behoud, 300 gulden, aan De Amstel gaf.’ En dus is die skiff nu nog heel. Maar het scheelde weinig.

Toch wel grappig: een roeier die in 1984 op het laatst van sloop van zijn skiff werd weerhouden, is nu boos door de veiling van diezelfde boot. Niet geheel onterecht trouwens, want niemand had hem dit keer iets gevraagd. De waarde van zijn skiff is in ieder geval duidelijk gestegen: in 1984 leverde die nog 300 gulden op tegen 430 euro nu. En dan mag er nog drie weken worden geboden. Dat betekent een waardestijging van minstens 300%!

Wienese vindt het uiteindelijk toch goed dat zijn skiff opnieuw wordt geveild, maar dan wel voor een minimumbedrag. Als dat niet wordt gehaald, wordt de boot alsnog teruggetrokken van de veiling. Helaas weet ik niet hoeveel dat minimale bedrag is, maar dat horen we wel vast wel na afloop.