De schaatsen waarop prins Willem-Alexander de Elfstedentocht van 1986 reed, worden per opbod verkocht. De opbrengst gaat naar een speciaal fonds ter redding van de internetveiling van oude sportattributen. Of het de echte koninklijke schaatsen zijn, weet ik niet. Ook is onbekend of de eigenaar instemt met de verkoop, maar die mag mij dan een brief sturen. U kunt bieden tot 27 april a.s.

Over aandacht heeft het nieuwe Sportmuseum in Amsterdam niet te klagen sinds bekend werd dat het NOC*NSF oude sportattributen wil verkopen, die nu nog in depots in Lelystad liggen. Dat veel eigenaren hiervan niets wisten, maakt het verhaal met de dag pijnlijker.

Jan Wienese, het Kaatsmuseum en sinds vrijdag schaatser Annie Borckink verklaarden hun materiaal in bruikleen te hebben afgestaan aan het oude Sportmuseum in Lelystad. En dat ze dat niet willen verkopen.

Alsof het niet erg genoeg is, zijn zowel de roeiboot van Wienese als de schaatsen van Borckink anders dan ze worden gepresenteerd op de veiling. De skiff van Wienese zou goud hebben gewonnen op de Olympische Spelen van 1968. Borckink werd met haar schaatsen eerste op de Winterspelen van 1980. In beide gevallen klopt het niet: de gouden skiff ligt in Amsterdam en de gouden schaatsen bij Borckink thuis. De spullen die dus worden aangeboden worden óf teruggetrokken óf ze zijn vals. Deze soap is volkomen ontspoord.

Daarom bied ik de reddende hand aan door hier de koninklijke schaatsen in de verkoop te gooien. Ze liggen in het Schaatsmuseum in Hindeloopen. De eigenaar weet niet dat de ijzers vanaf nu in de verkoop liggen, maar wie maalt daar nog om? Er is toch geen overeenkomst gesloten tussen de kroonprins en die eigenaar, waarin staat dat de schaatsen niet verder mogen worden verkocht. Dus hou me maar tegen!

Dit verhaal over de veiling houdt maar niet op. Want reken maar dat ik bij NU.nl de komende dagen nieuwe ontwikkelingen en onthullingen heb over die openbare verkoop. Over de boot van Wienese bijvoorbeeld. Uiteindelijk hoop ik af te kunnen sluiten met het bericht dat die hele veiling is afgeblazen, want dat is voor iedereen het beste.

Laat ik het goede voorbeeld geven aan het NOC*NSF. Vanaf heden heeft het geen zin meer om te bieden op de schaatsen van de kroonprins. Ik heb ingezien dat het onbehoorlijk is om iemand anders spullen te verkopen en bied daarvoor mijn excuses aan.