Ajax viert vrijdag zijn 105e verjaardag. Al jaren gaat het verhaal dat deze club sinds 2000 eigenlijk geen Ajax meer mag heten, omdat in 1900 de afspraak was gemaakt dat na een eeuw dit naamrecht verviel. Een Broodje Aap met voetbal en verschrikkelijk dronken clubbestuurders.

Het is een feit dat toen het Amsterdamse Ajax werd opgericht er al twee Nederlandse voetbalclubs waren met dezelfde naam. Eentje in Leeuwarden, waar we snel niets meer van hoorden, en de andere in Leiden/Oegstgeest. Daar wordt sinds 1892 aan voetbal en cricket gedaan. Het Amsterdamse Ajax is een kleuter hierbij – qua leeftijd dan.

Zes jaar geleden ontving ik een mail met het volgende verhaal. Bij het oudste Ajax zou een ondertekend document uit 1900 liggen, van vlak na de oprichting van het Amsterdamse Ajax. Dat was opgesteld door de bestuursleden van de twee Ajaxen. (Wat is in hemelsnaam het meervoud van Ajax?)

Hierin werd officieel vastgelegd dat het Leidse Ajax toestemming gaf aan de Amsterdammers om zich ook zo te noemen. De Leidenaren waren tenslotte de eersten en de Amsterdamse oprichters waren zo sportief om dat te erkennen. Ajax Amsterdam was dus goed, maar wél met één voorwaarde: na honderd jaar, in 2000 dus, zou dit naamrecht vervallen.

Als dat document echt zou bestaan, schendt het Amsterdamse Ajax dus al vijf jaar die afspraak op schandalige wijze. Mag het niet eens meer Ajax heten! Maar niemand heeft dat document, niemand weet waar het is (“Ergens, denk ik.”) dus het lijkt toch echt op een Broodje Aap.

En als iemand wél weet waar dat document ligt, wil ik dat onmiddellijk hebben! Alsjeblieft.

Het houdt hier nog niet op. Twee jaar geleden kreeg ik weer mail over dit onderwerp. Er speelde nog iets anders rond die naam Ajax. Eén keer in de vijf of tien jaar zouden de besturen van het oudste Ajax en de Amsterdamse na-apers een geheime bijeenkomst hebben. Hier zou het oudste Ajax toestemming geven aan de Amsterdammers om de naam voor weer wat jaren te blijven voeren. Dus dat Danny Blind de coach zou worden van Ajax en niet van een club, die opeens een andere naam moet kiezen. Amsterdamse Boys, of iets anders prachtigs.

En ook die ontmoetingen in het geniep zouden teruggaan tot 1900, toen de twee Ajaxen met elkaar van alles zouden hebben afgesproken. Met als klap op de vuurpijl als slot van die vergadering een schandalige, gezamenlijke zuippartij van de aanwezige bestuursleden.

Prachtig, maar onbewezen. Nogmaals, wie het wel kan bewijzen, voege zich bij ondergetekende. Foto’s meesturen graag! Vooral van die dronken bestuurders, als het kan.

En Ajax Amsterdam: gefeliciteerd met je verjaardag. Doe ze de groeten in Leiden/Oegstgeest.