Het verhaal dinsdag over de twee gouden roeiboten van oud-Olympiër Jan Wienese heeft een bizar einde. Enkele uren nadat ik hierover schreef, meldde NLRoei dat Wienese nooit olympisch goud heeft gewonnen in de Solitair 1. In het oude Sportmuseum werd die echter wel zo tentoongesteld. En staat zelfs zo te koop. Maar de échte winnende boot ligt te rotten in Amsterdam.

Het feest begon vorige week, toen opeens een groot aantal oude sportattributen te koop werd aangeboden door het NOC*NSF. Zonder de eigenaars van dit materiaal goed op de hoogte te stellen, zodat steeds meer mensen boos werden op het NOC*NSF.

Vooral roeier Jan Wienese was verontwaardigd, omdat hij zijn skiff te koop zag staan, waarmee hij in 1968 olympisch goud had gewonnen. Voor een paar tientjes maar en dat komt aan. Wienese had zijn skiff in bruikleen gegeven aan het Sportmuseum in Lelystad, en dat was niet om te verkopen. Nee, zijn boot werd daar tentoongesteld als de gouden skiff van 1968.

Maar de echte gouden skiff heeft al die jaren in Amsterdam gelegen bij Roei- en Zeilvereniging De Amstel. Buiten, in weer en wind, kapot en tot gisteren totaal vergeten. Die boot – de Solitair II - had in Lelystad moeten staan als winnende skiff en niet de Solitair 1. Wienese had namelijk de beschikking over twee identieke boten, die hij door elkaar heen gebruikte. En met Solitair II won hij uiteindelijk de finale.

Bizar, bizar. Eerst zo’n maffe veiling en daarna deze ontknoping, die woensdag ook nog door de Volkskrant wordt gebracht. De Amstel heeft in ieder geval ineens een gouden olympische boot op het terrein liggen. Wat daarmee zal gebeuren, wist de clubvoorzitter nog niet. “Deze ochtend heb ik een mail gestuurd naar de andere bestuursleden om te kijken wat we nu gaan doen. Of we de boot, die te koop staat, terug willen hebben. Of we die andere op een mooie plek gaan ophangen in onze sociëteit.”

Want de boot waarmee alles begon, Solitair I dus, wordt nu namelijk opnieuw aangeboden op de veilingsite. Het mag weer van Wienese, schreef de Volkskrant, zolang die maar genoeg opbrengt. Dus begin weer met bieden! Beginnen vanaf 260 euro, wat de skiff nu doet.

O ja, over een tijdje gaat het NOC*NSF weer spullen verkopen uit het oude Sportmuseum. Alleen zijn het dan sportboeken en gebeurt het niet via internet. Is er iemand die ooit boeken in bruikleen heeft gegeven aan het oude Sportmuseum…?