Roeier Jan Wienese kan niet lachen om de internetveiling, waar zijn skiff Solitair wordt aangeboden voor een paar tientjes. Hierin won hij goud op de Olympische Spelen van 1968. Maar Wienese heeft nóg een gouden skiff uit dat jaar: Solitair II. Waar is die dan gebleven?

Het was niet netjes toen vorige week onverwacht een veiling begon, waar materiaal wordt aangeboden dat afkomstig is uit het voormalige Sportmuseum Olympion in Lelystad. Dat verhuist niet mee naar een nieuw en kleiner museum in Amsterdam, dat later dit jaar wordt geopend. Door een aantal omstandigheden werden de eigenaars van die spullen niet goed op de hoogte gesteld van de veiling. Ook Wienese niet, wiens skiff Solitair nu 260 euro ‘doet’.

Die boot had hij ooit in bruikleen aangeboden aan het oude Sportmuseum. Niet om te verkopen, maar om te laten zien aan de bezoekers. Dan is het schrikken als je opeens je boot voor zo’n bodemprijs op het net ziet staan.

Solitair is echter niet de skiff, waarin goud werd gewonnen, stond er maandagavond opeens op een site over roeien. Er blijkt ook een Solitair II te zijn. Die ligt in Amsterdam bij Roei- en Zeilvereniging De Amstel. In niet al te beste staat trouwens. Een uur voordat ik dit schreef, maakte ik de foto bij dit artikel. Solitair II is de boot onder.

Wienese erkent dat er inderdaad twee skiffs bestaan, die hij meenam naar de Spelen van 1968. Hij wil hier echter geen onderscheid in maken. “Met beide ben ik naar de Spelen naar Mexico gegaan en in welke ik goud won, doet er niet toe. Dat onderscheid wil ik niet maken. De boten waren identiek. In de Formule 1 gebeurt het ook dat een coureur met verschillende wagens wereldkampioen wordt.”

Na de Spelen van 1968 heeft Wienese bewust Solitair II kapot gevaren. “Zo’n boot kan honderd jaar mee en ik wilde een nieuwe.” Sindsdien ligt deze dus in Amsterdam.

Verder bieden op de skiff van Wienese is trouwens zinloos. Het NOC*NSF heeft deze boot teruggetrokken. Andere mensen die het niet kunnen waarderen dat hun spullen op deze manier van de hand worden gedaan kunnen dat tot 11 april duidelijk maken.

Want hoe dan ook, welke skiff er nu wél en welke níet een gouden race heeft gevaren: dat gedoe met die veiling had nooit mogen gebeuren.