Er gaat wat mis met een internetveiling van oude sportattributen. Sinds vorige week kan worden geboden op bijvoorbeeld een olympische roeiboot uit 1968, maar de eigenaar wist hier niets van. Zijn skiff staat voor vijftig euro te koop.

Maurice Winkel is van het veilingbedrijf Daan BV. “Sinds vorige week bieden we de partij aan, die ons door het NOC*NSF is aangeboden.” Het materiaal komt uit de depots van het voormalige Sportmuseum in Lelystad.

Het NOC*NSF heeft al die spullen eens goed bekeken om te beslissen wat er wel en niet bewaard wordt. Wat behouden wordt, gaat mee naar een nieuw Sportmuseum in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het geld dat daarmee verdiend wordt, gaat naar dit nieuwe museum, dat over een half jaar moet beginnen.

Wat niet mee gaat, staat nu dus te koop. Vorige week kregen de eigenaars van die attributen een brief van het NOC*NSF. Daarin zou staan dat ze hun materiaal terug kunnen vragen als ze niet willen dat het onder de hamer komt.

Maar volgens Het Parool zaterdag en maandag de Volkskrant is dat niet echt begrepen door alle eigenaars. “Ik wil mijn boot terug”, zegt roeier Jan Wienese daarom. Hij zag zijn skiff voor enkele tientjes te koop aangeboden. Net die skiff, waarmee hij in 1968 goud won. Dus staat nu de volgende tekst op de veilingsite.

‘Alle schenkers zijn schriftelijk verwittigd en het kan in individuele gevallen voorkomen dat een schenker zijn of haar schenking terug wil. Het NOC*NSF kan dan het betreffende kavel van de veiling terugtrekken. Dit is bekend voor het einde van de veiling.’ En dat is op 29 maart om 12 uur in de middag.

Had ik net twee miljoen euro verzameld om te bieden op die skiff en dan is het voor niets... Op maandagochtend was hier trouwens nog maar vijftig euro voor geboden. Goddomme: die zuinige Hollanders hebben maar een paar tientjes over voor een boot, waarin olympisch goud gewonnen is! Het is toch te gek voor woorden dat veertig euro de bodemprijs was.

“Dat doen we altijd”, zegt Winkel. “Door de marktwerking gaat die prijs vanzelf omhoog.” Die veiling is nu een kleine week bezig en nog steeds staat er maar vijftig euro. Eén bod is er geweest. Maar goed, Wienese wil zijn boot toch terug, dus dat maakt niets meer uit.

Deze week ontvangen alle eigenaars wederom een brief van het NOC*NSF, waarin staat dat ze tot eind maart hebben om alsnog duidelijk te maken als ze hun materiaal terug willen. Als ze maar niet net nu op vakantie zijn en begin april terugkomen.

Het bieden gaat inmiddels door. En al dit gedoe zorgt er wel voor dat de aandacht groot is. Winkel: “Gemiddeld hebben we 3.300 unieke bezoekers per dag per veiling, maar in dit geval zitten we al boven de 4.000.” Welk deel van de opbrengst voor zijn bedrijf is, wil hij niet zeggen. Het zal minimaal zestien procent zijn: de veilingkosten.