Het lijkt Athene dan toch te lukken. Door de succesvolle Olympische Spelen vorig jaar willen dit jaar meer mensen deze stad bezoeken. Zoals iemand uit de reisbranche zei: “De Spelen zijn een reclamecommercial geweest.”

De Atheense Spelen zorgden voor een merkwaardig fenomeen: nooit eerder had een olympische stad tijdens het evenement minder toeristen dan normaal. Het kwam door angst – voor aanslagen, zinderende hitte, schietende mensen, harde wind, verkeerschaos en alles wat een mens kan verzinnen om bang te worden. Het kwam ook omdat Griekse hoteleigenaren dachten in twee weken rijk te worden met het vragen van belachelijk hoge prijzen voor hun logies. Daar trapten de mensen niet in en veel kamers bleven leeg in augustus vorig jaar.

Afgelopen zomer was zelfs sprake van een serieuze crisis in de Griekse toeristenindustrie, die tot in het parlement zorgde voor emotionele discussies. Maar als het bericht klopt dat Athene dit jaar veel in de belangstelling staat, komt daar misschien alsnog een einde aan.

En daarmee zou de Griekse stad in de voetsporen treden van Barcelona, dat in 1992 de Spelen organiseerde. Het evenement zorgde voor een facelift zonder weerga, zoals Athene vorig jaar meemaakte. Misschien dat die stad dus wat extra inkomsten genereert met toeristen, die de Acropolis willen zien. Het zou geen overbodige luxe zijn, want Griekenland kan na alle financiële problemen wel wat extra centen gebruiken.