Een dag na de dood van Rinus Michels werd op internet een stadion met zijn naam opgericht. Nu is er ook een virtueel Johan Cruijff Stadion. Volgens de beheerder van deze site om te voorkomen dat ooit iemand geld verdient met die domeinnaam.

Op 3 maart overleed De Generaal en een dag later was er al een stadion naar hem vernoemd – virtueel dan. Op 6 maart werd het Johan Cruijff Stadion ook vastgelegd. Een groep Ajax-supporters zit hierachter.

Henry van Dijk zit bij die groep. Ze hebben het druk: naast het Michels Stadion ondersteunen ze een aktie om het oude Ajax-logo terug te halen. En nu dus ook het Cruijff Stadion.

‘Zoals je misschien hebt gezien’, mailt Van Dijk, ‘kom je automatisch terecht op de site van het Rinus Michels Stadion. Afgelopen dagen werd ook in diverse media de vraag gesteld: En wat als Johan Cruijff ooit komt te overlijden, vernoemen we het stadion dan weer? Deze vraag kwam ook bij ons op, en ongetwijfeld ook bij mensen met dollartekens in hun ogen. Dat heeft ons doen besluiten om ook dat domein te claimen, en het te laten forwarden naar het Rinus Michels Stadion. Wij hebben dus absoluut geen commerciële doeleinden, maar handelen louter uit clubliefde. Mocht er ooit een Johan Cruijff Stadion komen, dan weet Ajax ons te vinden, en zullen we er ongetwijfeld uit komen.’

Heel nobel. Maar wat als Barcelona besluit om een stadion te bouwen met naam Cruijff? Of een nationaal stadion van de KNVB buiten Amsterdam? Maar misschien loop ik nu te hard vooruit op de zaken.

Het Michels Stadion diende ook een doel, meldt Van Dijk. ‘Het idee om de Amsterdam ArenA te vernoemen naar Rinus Michels Stadion is van ons afkomstig. De site is toen opgestart om de meningen te peilen, en dit blijkt tot nu toe een groot succes te zijn. Er komen ontzettend veel bezoekers naar de site, en ook de media pikt de aktie goed op. Alleen wil Henk Markerink, directeur van de ArenA nog niet meewerken, helaas...’