Nog één keer Rinus Michels. De afgelopen week zijn er na zijn dood veel oude beelden uitgezonden, maar dat waren meestal dezelfde. Het archief van Beeld en Geluid ligt echter vol met fragmenten van Michels. Iedereen kan zijn eigen programma bij elkaar zoeken.

We kunnen kiezen uit ruim 400 fragmenten, die teruggaan tot de jaren vijftig. Daar moet toch wel iets meer zijn te vinden dan wat we nu gezien en gehoord hebben. Ik loop er eens doorheen voor wat aparte dingen.

Op 7 december speelde Ajax onder Michels zijn legendarische mistwedstrijd tegen Liverpool. Het wordt gezien als de internationale doorbraak van Ajax. Op 20 oktober dat jaar sprak Herman Kuiphof onder meer met Michels over deze tegenstander. Ik ben benieuwd naar wat de coach toen zei over wat later zijn internationale begin bleek te zijn. Een week na de mistwedstrijd ontmoetten deze twee elkaar opnieuw. Wat was toen hun verhaal? Ik wil het weten! Ik wil het weten!

Michels als commentator

De Generaal was niet alleen trainer en voetballer, maar heeft in 1969 ook verslag gedaan van een voetbalwedstrijd. Michels was toen bij een wedstrijd van Benfica. Daar hij niet bekend stond als iemand die zijn vrije tijd graag doorbracht met journalisten moeten dit toch leuke opnames zijn.

Feyenoord

Op 9 september 1970 won Feyenoord als eerste Nederlandse club de Wereldbeker. Met Michels als toeschouwer op de tribune, wat het Polygoon Journaal niet ontging. Hoe kijkt een Ajax-trainer als zijn grootste tegenstander iets presteert wat zijn club toen nog niet had geëvenaard?

Och, en zo kan ik nog heel lang doorgaan, maar ik denk dat ik mijn punt wel heb gemaakt. Er is nog zo veel dat uit de schappen gehaald kan worden voor hergebruik. En waarom zou ik de enige zijn die zich bemoeit met wat redacties uit de archieven kunnen putten?

Het is tenslotte voor iedereen door te zoeken, dus waarom zouden kijkers daar geen gebruik van maken? Laat iedereen maar eens op zijn eigen favoriete onderwerp gaan neuzen en redacties voorstellen doen voor leuke fragmenten. Of het nou sport is, of politiek of een interview met een vergeten held. In twee minuten weet je of het materiaal bestaat.

Misschien hou je er een baantje aan over in Hilversum.