Een Britse onderwijsorganisatie wil dat er voor negen uur ’s avonds geen voetbal meer op tv wordt uitgezonden. Voetballers slaan, schelden, schoppen, spugen en als kinderen dat zien is voor opvoeders alles verloren.

Blijkbaar is aan de andere kant van de Noordzee inmiddels ook een discussie over normen en waarden uitgebroken. De jeugd verloedert, luistert niet en groeit op voor galg en rad. En dat zou dan de schuld zijn van profvoetballers.

Want zij zijn de helden van de jeugd en slecht voorbeeld doet slecht volgen. Aldus Martin Ward, baas van een organisatie voor schoolbesturen. “Televisiemaatschappijen moeten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en niet voor negen uur ’s avonds een voetbalwedstrijd uitzenden.” Of, zo vervolgt Ward, de voetballers moeten inzien wat ze fout doen en hun leven beteren.

Ook moeten scheidsrechters strenger optreden als een speler hardop loopt te vloeken, hoorbaar voor het hele land. “Meteen wegzenden, hoe beroemd die speler ook is.” Volgens een collega van Ward is zelfs een schwalbe in de zestien van de tegenstander al maatschappelijk verderfelijk. “Elke keer als dat gebeurt, wordt ons opvoedend werk moeilijker.”

In een reactie lieten de woordvoerders van BBC Sport en de voetbalbond FA weten weinig te voelen voor dit voorstel. Volgens een Britse opiniepeiling zijn er iets meer tegenstanders van uitzenden na 21.00 uur dan voorstanders.