De Olympische Spelen komen voor het jaar 2754 niet meer in dit land, maar ook buiten de eigen grenzen bemoeien Nederlandse bedrijven zich met de kandidatuur van de verschillende steden. Een Nijmeegs bedrijf maakt opblaasbare olympische ringen. Andere ondernemers bemoeiden zich weer met de architectuur, zoals op de foto hier.

Parijs gaat vanaf dinsdagavond maandenlang kijken naar vijf enorme olympische ringen, die op een hoogte van 65 meter de aandacht moeten trekken. Deze drijvende donuts worden gemaakt door Airprob uit Nijmegen - blijkbaar gespecialiseerd in dingen waar veel lucht in moet. De lancering van deze ringen ondersteunt de officiële kandidaatstelling van de Franse hoofdstad voor de Spelen van 2012.

Vorige maand nog hielp INDG de Spaanse hoofdstad Madrid met de presentatie van zijn Olympisch Stadion. INDG is gespecialiseerd in digitale communicatie. Met een 3D-animatie van het stadion moesten de leden van het IOC, die toen een bezoek brachten aan Madrid, beter begrijpen hoe het er in 2012 in het echt zou uitzien.

Afgelopen zomer werd een game uitgebracht, met olympisch Athene als podium. Daarin was het Olympisch Stadion, toen nog in aanbouw, ook met een soort animatie tot leven gewekt. Zou INDG hiervan gebruik hebben gemaakt met zijn animatie?

Tot slot was het Rotterdamse architectenbureau MVRDV lang in de race om in New York het olympische dorp te mogen bouwen met een zeer opvallend ontwerp. Vorig jaar drong het bureau door tot de laatste vijf kanshebbers, maar moest uiteindelijk lossen.

Nederland hoeft de Spelen niet eens te organiseren om er toch de handen aan vol te hebben. En dan heb ik het nog niet eens gehad over fabrikanten van kuipstoeltjes, architect Sander Douma of stroomleverancier Bredenoord. Over hun lees je zelf maar verder.