De legendarische Ajax-trainer Jack Reynolds heeft sinds zondag een plaquette in de Amsterdam Arena. Deze man stond van 1915 tot en met 1949 aan de basis van wat we nu de ‘Ajax-school’ noemen. Al bijna een jaar geleden had Ajax beloofd dat deze plaquette er zou komen.

De plaquette is op Niveau Drie onthuld. Eigenlijk zou dit al aan het begin van het seizoen gebeuren, maar door omstandigheden kwam het daar niet van. Het is hier geen plek om daarover te zeuren, want het is er nu. En daar ging het allemaal om.

Het balletje werd vorig jaar aan het rollen gebracht door een speciale uitzending van Langs De Lijn. Met een aantal mensen werd gesproken over hoe Reynolds tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gevangen werd genomen. Algemeen directeur Arie van Eijden zei daarin dat er een plaquette zou komen. In het oude stadion De Meer was namelijk een tribune naar hem vernoemd. Sinds de verhuizing naar de Arena herinnerde niets meer aan hem, behalve natuurlijk in het clubmuseum.

Onder Reynolds behaalde Ajax zijn eerste nationale titel. In de decennia die daarop volgden, trainde hij alle elftallen. Zo legde hij de basis voor het aanvallende spel, waarmee de Amsterdammers hun wereldfaam verwierven.